Info

Vaakahuoneen Paviljongin ravintola- ja viihdekokonaisuus on ainutlaatuinen Turussa, ellei koko Suomessa. Samalta, katetulta terassialueelta löydät elävää musiikkia, kahvilan, pizzerian, à la carte-ravintolan ja grillin.

Kaikki ravintolat sijaitsevat vanhan Vaakahuoneen tiloissa. Ravintolarakennuksen nimellä on hyvin käytännönläheinen historia: se toimi aikoinaan alemman höyrylaivasataman rahtiterminaalina ja siellä punnittiin höyrylaivojen tuoma ja viemä rahti. Itse rakennus on Suomen ensimmäinen rakennus, joka on tehty aaltopellistä ja se on museoviraston suojeluksessa. Rakennus on valmistunut vuonna 1898. Nykyisen lattian alla on mm. säilytetty alkuperäinen mukulakivipohja, joka on rakennettu Venäjän viimeisen tsaarin vallan aikana. Nykyisin tiloissa toimiva ravintola on arkkitehtitoimisto Arosuo&Vapaavuoren suunnittelema ja sisustus on klassisen tyylikäs.

Elämä ja kaupunkikuva muuttuu ajan kuluessa. Alun perin Vaakahuoneen kaltaisia halleja rakennettiin kaksi kappaletta, joista toinen sijaitsi hieman ylempänä jokivarressa. Rakentaminen aiheutti aikanaan kuohuntaa kaupunkilaisten keskuudessa, sillä turkulaiset eivät olleet laisinkaan varmoja aaltopellin sopivuudesta kaupunkirakentamiseen ja kaupunkikuvaan. Materiaali on kuitenkin kestänyt loistavasti vuosikymmenien rasituksen ja rakennus on edelleen loistavassa kunnossa ja siis suojeltu. Toinen halleista tosin purettiin aikoinaan, kun Martinsiltaa alettiin rakentaa.